Over mij

Mijn foto
Ik ben Lies en zit momenteel in mijn 3de jaar kleuteronderwijs. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om naar het buitenland te gaan. Hiervoor ga ik 3 maanden naar Ukunda in Kenia. Hier ga ik als vrijwilliger meewerken aan het project Rainbow4Kids dat opgestart is door Katrien. Ik kijk er heel erg naar uit!

zondag 3 april 2011

jambo jambo !

Hier is ze nog eens met een berichtje. Het werd weer tijd denk ik. Maar doordat de mama en de papa zijn hier geweest heb ik het nogal te druk gehad om eraan te werken.
Op vrijdag toen de school begon kwam Fatuma met een grote smile naar me toe met een kind in haar armen. Het was Baraka, het jongetje dat in de gevangenis zat bij zijn mama. De rechtbank had beslist dat de mama opgesloten werd en dat er iemand anders voor Baraka moest zorgen. Maar omdat deze persoon niet echt familie van hem was en dit ook niet kan blijven doen, ben ik dan met Pasci van Kebene gaan spreken en heb ik hem het hele verhaal gedaan. Hij zou dit eens overleggen en zien wat hij kon doen.
’s Avonds na school kwam de vrouw met Baraka terug op school aan omdat ze dacht dat Baraka al naar Kebene mocht, maar dit was helemaal nog niet beslist. We hebben Baraka toen even bij ons gehouden en zijn nog eens gaan luisteren bij Kebene. Dan bleek dat het allemaal in orde was en hij mocht komen. Hij moest nog wel getest worden op HIV. Want in Kebene zitten er geen kinderen met HIV, dus het risico zou te groot zijn moest Baraka dit wel hebben. Maar op dinsdag kregen we dan ook het goede nieuws dat hij helemaal in orde is en hij ook definitief mag blijven. Hij is er echt super gelukkig!

Foto van de avond dat we Baraka naar Kebene brachten.
Op zaterdag ben ik en Lise met mister James naar Mombasa gegaan voor de games kits op te halen. Wanneer deze waren ingeladen zijn we nog gestopt bij de grote tanden van Mombasa voor een fotootje en dan heeft hij ons ook nog het park laten zien bij het water waar de ferry moet oversteken.

Van Mombasa zijn we dan ook doorgereden naar Ukunda waar ze de labels op de T-shirts gingen printen.



Diezelfde avond is Katrien ook aangekomen. Ze zou voor een weekje komen om alles na te kijken van de container en ook zorgen dat de schoenen en de kleren al wat verdeeld konden worden.
Op maandag ben ik in de voormiddag dan nog naar school geweest en zijn we gestart met het thema kleuren. Hier zouden we een hele week rond werken en elke dag een kleur.
In de namiddag ben ik de mama en de papa gaan ophalen in de luchthaven en ’s avonds zijn we nog langs school gepasseerd toen de school uit was. Penelope en Gijs hebben toen de vlag afgegeven die ze voor de school gekocht hadden.

Op vrijdag hebben we de games kits uitgedeeld aan de kinderen en was er ’s avonds in plaats van dat we naar het strand gingen, een feestje op school. Omdat Tine een CD-speler cadeau gedaan had aan de school. Iedereen was super blij en ze stonden volop te dansen op de muziek.



Zaterdagochtend zijn we dan vertrokken op safari met als gids Rama. Het was echt een hele goede gids die heel veel vertelde onderweg over alles wat we tegenkwamen. Eerst zijn we naar Tsavo west gegaan, waar meer landschap te zien is en de dag erna zijn we naar Tsavo east gegaan, waar er meer dieren zitten. Onderweg naar daar reden we een heel stuk naast de treinspoor die naar Nairobi gaat. Het is ook het enige treinspoor in heel Kenia.




In Tsavo west was er ook een bron die ontsprong uit lava stenen. Daardoor was er een meer met heel helder water dat vol zat met vissen, maar ook nijlpaarden en krokodillen.






We hebben er ook de maneaterscave gezien. Dat was een grot waar 2 leeuwen allemaal mensen heen sleepten die aan het werken waren aan de spoorweg.

Daarna zijn we vertrokken naar het Tsavo east waar we veel meer dieren hebben gezien dan in Tsavo west. En vooral aan olifanten was er geen tekort.





Op dinsdag na de safari ben ik terug een half dagje naar school geweest en deze week was het thema vormen. Lise had op maandag al de cirkel gedaan, maar ook maar een halve dag, dus hier zijn we dan nog wat op voort gegaan. Op woensdag heeft madame Fatuma dan nog rond de driehoek gewerkt dus heb ik op donderdag de vierkant gedaan en vrijdag nog eens alles samen.

Op zaterdag was madame Fatuma dan ook jarig, dus had ik samen met de kleuters een verrassing voor haar gemaakt en op vrijdag op het bord gehangen.


Die vrijdag zijn we na school ook met de kinderen naar het strand gegaan en gaan zwemmen. En An en Greet hadden water gekocht voor de kinderen om na het zwemmen van te drinken.

Op zaterdag zijn we dan samen met madame Fatuma en mister James gaan eten in Fortie thieves voor Fatuma’s verjaardag. Daarna zijn we met hen naar Shakatak gegaan! Echt geweldig.
Op maandag zijn de examens terug gestart. Want het is de voorlaatste week voor de vakantie begint voor hen. Op vrijdag was er dan ook een afsluitdag met een danswedstrijd, maar ook een eet- en drinkwedstrijd. Van de hogere klassen (klas 4 tot 8) moesten de jongens en de meisjes tegen elkaar om ter snelst een zakje brood opeten. Eerst moesten de meisjes, waar de regels eigenlijk nog niet goed bij uitgelegd waren en dit verliep dus niet zo eerlijk. Maar daarna waren de jongens aan de beurt en die aten wel flink elk stukje op. Heel leuk dus om te zien. Na hen moesten de jongere klassen (klas 1 tot 3) om ter snelst een flesje cola leegdrinken. Dit was ook  weer de meisjes tegen elkaar en de jongens.
Na het eten en het drinken was er ook nog de danswedstrijd. Ook weer de jongere klassen en de oudere en ook weer meisjes en jongens apart tegen elkaar. Ook de kleuterklassen mochten meedoen nu. Van mijn klas was er ook een jongetje  bij die voor de wedstrijd begon heel verlegen op het podium stond en ik dacht dat hij zeker niet zou dansen, maar wanneer de muziek begon, vloog hij er volop in en liet hij alles zien wat hij kon!
Wij hadden ook wat opdrachten voorzien voor de leerkrachten, zoals om ter snelst een koekje aan een touwtje in je mond krijgen en ook een balpen rond je middel in de fles krijgen. Het was heel leuk dat er eens zoveel gelachen en plezier gemaakt kon worden op school.
Op zaterdag zijn we dan met 6 (ik, Marion, Marlies, Jessica, An en John) naar Mombasa geweest. John zou ons het marktje laten zien. Eerst zijn we vertrokken bij Fort Jezus, daarna door het oude gedeelte van de stad en dan kwamen we bij het marktje uit. Het was wel heel wat anders dan hier, maar wel leuk om eens gezien te hebben.

Op zondag ben ik dan met Marlies naar de kapster geweest en jaja daar heb ik iets laten doen. Maar wat hé? J

Op maandag zijn we dan begonnen met alle kaften in orde te brengen, omdat er dan tijd voorzien was voor rapporten te schrijven, maar dit is niet zoveel werk in de kleuterklas. Voor ’s avonds had Fatuma de refter laten versieren, de tv en de stereo klaargezet en eten klaargemaakt voor mijn verjaardag. Echt super lief van haar. Ook op het bord in de klas had ze Lise iets laten schrijven voor mij.
Op donderdag moesten de kinderen dan naar school komen met de ouders en was er de prijsuitreiking. Want hier krijgen de eerste zoveel kinderen van de klas een cadeautje om hen aan te moedigen. Dat waren dan wat extra kleren uit de container. ’s Avonds zijn we dan met al de leerkrachten iets gaan eten in Ukunda om de laatste dag van de school te vieren.

Al de kleuterklassen en hun juffen.

Al de leerkrachten, medewerkers van de school en directeur!

Ik en Lise en de lieve  Fatuma !
Op vrijdag moesten we afscheid nemen van Marion en Marlies L. Zij moeten al terug naar België vertrekken. Maar ik ben toch ook wel wat jaloers, want zij kunnen al frietjes met stoofvlees gaan eten. Niet eerlijk! ‘k mis jullie al super hard hier!


’s avonds zijn we dan nog gaan eten naar Nomad met Gijs en Penelope, want zij vertrokken ook die nacht. Na Nomad zijn we dan ook nog iets gaan drinken in Shakatak, maar daar zijn we niet zo lang gebleven. Maar die 2 ga ik hier ook nog hard missen! Altijd dikke fun als je hen tegenkomt.
Over zaterdag en zondag heb ik nu niet zo veel te schrijven, want ik ben moeten thuis blijven. Ben ziek geworden wat er ooit had van moeten komen en heb het niet kunnen ontlopen. Ik hoop dus dat het snel wat beter wordt in men buikje, maar dat denk ik wel.
Groetjes en tot binnenkort!